Wij denken vaak dat we onze partner door en door kennen. Daardoor verliezen we soms de benodigde interesse of nieuwsgierigheid naar de ander. Wat beweegt hem of haar? Wat vindt de ander belangrijk? Waar heeft hij/zij behoefte aan? En waarom? Wat triggert je partner als hij/zij boos wordt?

Deze poster (zie afbeelding) hangt in mijn praktijk en gebruik ik regelmatig om aan mijn cliënten uit te leggen hoe een IK-systeem wordt gevormd. Iedereen heeft zijn eigen unieke IK-systeem. En het is heel boeiend om het systeem van je partner te ontdekken. Maar ook die van jezelf!

Dat vertelt namelijk veel over de dieperliggende beweegredenen. Hoe beter je het systeem van de ander én van jezelf leert kennen, hoe makkelijker je kan zien wat er mis gaat als er tussen jullie ruzie of wrevel ontstaat. En hoe meer je zult begrijpen waarom de ander zo reageert. En met die waardevolle informatie krijg je meer begrip voor de ander. Een belangrijke stap in het herstellen van de onderlinge verbinding en het versterken van de liefde!